Ornamenti, keramičko staklo, lacobel, ogledala, lamistali i ostalo

Ornamenti

Ornamentna stakla prije svega su namjenjena regulaciji providnosti, te kao dekorativna stakla. Mogu biti bezbojna ili u boji, a specifična su zbog površinske teksture (površinski reljef) koju nazivamo “ornament”. Tekstura može biti pravilna ili nepravilna, a ukupna debljina stakla može biti i do 10 mm. Ugrađuje se u vrata i pregradne stijene, u prozore i sl., zato što kroz njih svjetlost prolazi nesmetano, a providnost je vrlo mala.

Mraz, delta, hrastova kora (kira), katedral
4mm
Sisecam, AGC, Saint Gobain

Keramičko (vatrostalno) staklo

Keramičko staklo je ravno staklo, mehanički jak materijal i podnosi nagle i česte promene temperature do 750℃, kao i naglo prolivanje hladne vode na vrata kamina.
Kera Glass
4mm
Sisecam, Euroglas, AGC, Saint Gobain

Lacobel (lakirana) stakla

Lakobel – lakirano staklo visokog sjaja za oblaganje zidova. Float staklo obložen visokokvalitetnom bojom. Estetski neprozirna stakla , obojene staklene ploče visokog sjaja.
Za kuhinje (bijeli, crni)
AGC, Sisecam

Ogledalo

Ogledalo je ravno i prozirno staklo sa reflektirajućim slojem sa zadnje strane zaštićenim sa dodatnim otpornim slojem boje. Proizvodi se u nekoliko boja, iako se u najvećem broju slučajeva koristi bezbojno. Moguće ga je obrađivati i svim načinima obrade kao i bilo koje drugo staklo, osim kaljenjem ili na nekom drugom tehnikom koja podrazumijeva termičku obradu. Ogledala su također i izuzetno dekorativna pa se često koriste u umjetničkoj obradi – pjeskarenjem ili nekom drugom tehnikom.
3mm, 4mm
Sisecam

Lamistali (sigurnosna stakla)

Laminirano staklo (lamistal) – dvije ili više staklenih ploha spojenih pomoću tankih folija(debljine 0.38 mm) ili specijalne tekućine u uvjetima povišene temperature u autoklavu gdje dolazi do potpune adhezije između veznog sredstava i stakla. Folije ili stakla mogu biti raznih boja te debljina. Poželjno je laminirati stakla iste debljine. Laminirano staklo također u malo smanjuje prolazak buke kroz staklo te štiti od djelovanja UV zraka, a kod sloma staklo ostaje prilijepljeno na vezno sredstvo.
U boji, bez boje, mliječna
Low-e lamistali
33.1, 44.1, 55.1, 66.1; 33.2, 44.2, 55.2
Sisecam, Saint Gobain, Euroglas

Ostalo

Armirano staklo
Prozirno staklo glatke ili reljefne površine, bezbojno ili u boji, ojačano tankom mrežastom žičanom konstrukcijom jednostavno nazivamo “armirano (žičano) staklo“. U slučaju pucanja takvo staklo i dalje ostaje cjelovito. Što je osobito važno tamo gdje se nalažu posebni sigurnosni uvjeti. Iako nije osobito atraktivno, itekako ima svoju svrhu pa je zato često korišteno staklo.
Satinrano staklo
Satinirano staklo je float staklo kojemu je jedna strana obrađena visokokvalitetnim nagrizanjem kiseline. Satinirano staklo je više transparentno od pjeskarenog stakla. Na tako obrađenim površinama ne ostaju tragovi prstiju i vrlo se lako održavaju. Takvo staklo se može laminirati, spajati u dupla stakla, očvršćivati itd.